Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.
|
Rodzaje makaronów:
|
Anelli
| Agnolotti
| Bavette, Bavettine
| Bigoli
| Cannelloni
| Conchiglioni
| Eliche
| Farfalle, Farfalline, Farfalloni
| Fusilli
| Gemelli
| Gnocchi, Gnocchetti
| Lasagne, Lasagnette
| Linguine
| Penne, Penne Rigate
| Pizzoccheri
| Ravioli
| Rotelle, Ruote
| Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
| Spighe
| Tagliatelle
| Tortellini | Pasta |
|
Tortellini
Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym,
podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa).
Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).
|